Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Семейна фирма от Полша планира революция в бизнес авиацията

Запознайте се с Flaris LAR 1 – най-малкият бизнес джет в света! Ако ви трябва бързо и лесно да се придвижите на делова среща или бизнес форум – това е машината.

Нека само набързо споменем някои от основните характеристики на самолета:

Flaris LAR 1 е едномоторен реактивен самолет с крейсерска скорост от 700 км/ч и далечина на полета с едно зареждане от над 3 300 км. Машината може да превозва четирима пътника, плюс багаж. Въпреки впечатляващите си полетни характеристики обаче, Flaris LAR 1 си запазва особеностите на малък самолет – крилата му се разглобяват и той може да се съхранява в гараж, а за излитане му е достатъчна писта от само 200 метра! Неслучайно силно заинтересован от проекта и вероятно първи собственик на този самолет е самият Брус Дикинсън – известният фронтмен на Айрън Мейдън и дългогодишен професионален пилот.

Празна, машината тежи само 700 кг. и се задвижва от един турбовентилаторен двигател Williams International FJ33-5A. Фюзелажът е изграден изцяло от композити, пилотската кабина е оборудвана със свръхмодерен „glass cockpit“ Garmin G600, и всичко това е оборудвано със спасителна парашутна система за целия самолет.

Проектът е дело на полската фирма Metal-Master, основана през 2000 г. от семейство Силвия и Рафал Ладжински. През 2013 самолетът е бил представен като макет на авиошоуто на летище Бурже, а през 2015 вече производителите представят и действащ прототип. Планира се съвсем скоро самолетът да направи своя първи полет и да започнат полетните тестове за сертифициране към FAA и EASA.

Очаква се първата машина да ощастливи своя собственик през 2019, като цената се очаква да е около 2 милиона долара.