Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Северна Корея заплашва с ядрен удар след разполагането на самолетоносач в Южна Корея

Северна Корея остро разкритикува в петък пристигането на американска бойна група оглавявана от самолетоносач в Южна Корея, наричайки го провокация и отново заплашвайки с използване на ядрени оръжия, „за да се защити“.

Окуражена от напредващия си ядрен арсенал, Северна Корея все повече заплашва да използва „превантивно“ такива оръжия. За щастие, Северът все още е превъзхождан от силите на САЩ и Южна Корея и експертите твърдят, че е малко вероятно Ким да използва ядрените си оръжия първи, въпреки че ще продължи да развива тези оръжия, без да се връща към дипломацията.

Последната ядрена заплаха на Севера дойде ден, след като самолетоносачът Роналд Рейгън (USS Ronald Reagan) и неговата бойна група пристигнаха в югоизточното пристанище на Южна Корея Пусан, във връзка с американско-южнокорейско-японско военноморско учение в международни води от миналата седмица.

Представители на южнокорейската отбрана казаха, че бойната група ще акостира в Пусан за пет дни като част от споразумение за увеличаване на временното разполагане на мощни американски военни средства в отговор на нарастващата ядрена програма на Севера.

Източник: Associated Press
Снимка: Public domain