Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

САЩ съобщават за рязко увеличаване на инцидентите с китайски самолети

Департаментът по отбраната на САЩ съобщи за медиите, че се забелязва рязък скок в „рисковите“ взаимодействия на американски летателни апарати с китайски самолети.

Представители на Департамента очертаха тенденцията на пресконференция във вторник, като предоставиха наскоро разсекретени снимки и видеоклипове на съответните инциденти.

„От есента на 2021 г. сме свидетели на повече от 180 подобни инцидента“, каза помощник-министърът на отбраната по въпросите на сигурността на Индо-тихоокеанския регион Ели Ратнър.

„Инцидентите са повече през последните две години, отколкото през цялото десетилетие преди това. Това са почти 200 случая, в които китайските летателни апарати са извършили безразсъдни и рискови маневри, или са изстреляли ракети, или са се приближили с висока скорост или твърде близо до самолетите на САЩ.“

„Всичко това е част от опитите да се намеси в способността на силите на САЩ да действат безопасно на места, където ние и всяка страна в света имаме пълното право да бъдем съгласно международното законодателство.“, продължава Ратнър.

„И когато вземете предвид случаите на принудително и рисково прехващане от „Народната освободителна армия“ (Въоръжените сили на Китай) срещу други държави, през последните две години броят им нараства до близо 300 случая срещу самолети на съюзници и партньори на САЩ“, завършва Ратнър.

Снимка: Департамент по отбраната на САЩ