Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Самолет Saab 2000 катастрофира в Аляска при кацане. Загина е един пътник.

Двумоторен самолет за регионални полети Saab 2000 катастрофира в четвъртък при кацане в Аляска. На борда са се намирали 39 пътници и тричленен екипаж. Един от пътниците е загинал, а друг е тежко ранен с опасност за живота.

Самолетът е бил в полет AS3296 от Анкоридж до град Уналаска на Алеутските острови, и е трябвало да кацне в дестинацията си в 17:40 местно време. Поради намалена видимост обаче, пилотите не успяват да кацнат при първия заход и преминават на втори.

При втория опит за кацане самолетът не успява да спре преди края на пистата, и след като излиза от нея след края ѝ, се забива в стръмния скалист бряг на залива Дъч Харбър.

При удара отчупена лопата от едното витло е пробила фюзелажа и преминала през пътническия салон, където тежко е ранила двама пътници. Единият от тях е починал в болница на следващия ден, а животът на другия все още не е вън от опасност. Останалите пътници и екипажа са невредими.

Уналаска е най-големият град в близост до залива и пристанището Дъч Харбър (Dutch Harbor), което пък е едно от най-натоварените риболовни пристанища в САЩ и най-голямото в Аляска.