Letene.com - Портал за летене и новини от авиациятаУеб сайтове за шампиони

Самолет Boeing 737-800 на авиокомпания FlyDubai се разби на летището в Ростов на Дон


Тази нощ в 03:50 местно време (00:50 по Гринуич) на летището в руския град Ростов на Дон самолет Боинг 737-800 на авиокомпания FlyDubai в полет FZ981 от Дубай, се разби при кацане.

При инцидента са загинали всичките 62 души на борда, от които 55 пътници и седемчленен екипаж.

По първоначални данни, инцидентът е станал при тежки метеорологични условия – намалена видимост и бурен поривист вятър.

След неуспешен първи заход, пилотите предприели преминаване към втори кръг, при който в същност самолетът се удря в земята, разбива се изцяло и избухва в пламъци. На борда е имала граждани на Русия, Украйна, Казахстан и Индия.

За момента няма основания като причина за катастрофата да се сочи терористичен акт, като най-вероятно лошото време е причинило трагедията. Самолетът се е врязал в земята с голяма вертикална скорост на около на около 50 метра вляво от пистата за кацане и около 250 метра след прага й.

Голямата вертикална скорост на машината при удара й със земята говори за две вероятни причини:

Както е известно, около мощни буреносни облаци, каквито несъмнено е имало при инцидента, често се получават мощни низходящи въздушни течения (т. нар. miscrobursts), които са напълно непредвидими и способни да запратят в земята всеки ниско летящ самолет.

Друга възможност, която също често се среща в подобни метео условия, е преминаването на машината през ветрови срез (windshear). Около мощните буреносни облаци е възможна рязка промяна в силата и посоката на вятъра при сравнително малка разлика във височините. Така, при преминаване от въздушен слой с челен вятър в такъв с гръбен вятър, възможно е самолетът рязко да загуби въздушна скорост, което да предизвика аеродинамичен срив.

Естествено, всичко това са само хипотези, а истинската причина за инцидента тепърва ще се установява.

 

 

Не пропускайте да следвате страницата ни във Facebook!


Сайт за Вашата сватбаПовече в Новини
Повредиха емблематичния Boeing 747 на групата Айрън Мейдън
Пожар изпепели ценни експонати от Музея на авиацията на летище Крумово
Пътник отвори аварийния люк на самолет, малко преди машината да излети
Затвори