Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Самолет Boeing 737-800 на авиокомпания FlyDubai се разби на летището в Ростов на Дон

Тази нощ в 03:50 местно време (00:50 по Гринуич) на летището в руския град Ростов на Дон самолет Боинг 737-800 на авиокомпания FlyDubai в полет FZ981 от Дубай, се разби при кацане.

При инцидента са загинали всичките 62 души на борда, от които 55 пътници и седемчленен екипаж.

По първоначални данни, инцидентът е станал при тежки метеорологични условия – намалена видимост и бурен поривист вятър.

След неуспешен първи заход, пилотите предприели преминаване към втори кръг, при който в същност самолетът се удря в земята, разбива се изцяло и избухва в пламъци. На борда е имала граждани на Русия, Украйна, Казахстан и Индия.

За момента няма основания като причина за катастрофата да се сочи терористичен акт, като най-вероятно лошото време е причинило трагедията. Самолетът се е врязал в земята с голяма вертикална скорост на около на около 50 метра вляво от пистата за кацане и около 250 метра след прага й.

Голямата вертикална скорост на машината при удара й със земята говори за две вероятни причини:

Както е известно, около мощни буреносни облаци, каквито несъмнено е имало при инцидента, често се получават мощни низходящи въздушни течения (т. нар. miscrobursts), които са напълно непредвидими и способни да запратят в земята всеки ниско летящ самолет.

Друга възможност, която също често се среща в подобни метео условия, е преминаването на машината през ветрови срез (windshear). Около мощните буреносни облаци е възможна рязка промяна в силата и посоката на вятъра при сравнително малка разлика във височините. Така, при преминаване от въздушен слой с челен вятър в такъв с гръбен вятър, възможно е самолетът рязко да загуби въздушна скорост, което да предизвика аеродинамичен срив.

Естествено, всичко това са само хипотези, а истинската причина за инцидента тепърва ще се установява.