Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Самолет ATR 72 се разби при кацане на летището на остров Пенгу в Тайван

Най-малко 47 са загинали и 11 са откарани в болница в тежко състояние след като тази сутрин по българско време самолет ATR 72 от полет GE222 на Трансейжа Еруейз (TransAsia Airways) се разби при втори заход за кацане на летище Макунг на остров Пенгу, Тайван.

Поради изключително тежките метеорологични условия, при първия заход пилотите не успели да приземят машината и минали на втори кръг. При втория заход обаче условията дори се влошили и според някои източници, от проливния дъжд видимостта спаднала до няколко метра.

При този втори заход дори от кулата ги посъветвали да прекратят кацането, но в този момент връзката с машината била изгубена (в 19:06 местно време) и секунди след това очевидци видели огнено кълбо в близост до пистата за кацане.

На борда е имало 54 пътника и четиричленен екипаж. Точният брой на загиналите все още се уточнява, защото спасителните дейности продължават и в момента. Според различни източници, загиналите са между 47 и 51, а 11 души са били транпортирани в болница, някои от които обаче не показвали признаци на живот.

Причината за тежките метеорологични условия бил бушувашият от вчера в района тайфун Матмо.

По информация от CNN и BBC