Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Ракетата Falcon Heavy на SpaceX успешно направи първия си комерсиален полет

Вчера, 11 април 2019, ракетата Falcon Heavy на компанията на Илън Мъск SpaceX успешно извърши своя първи комерсиален полет, извеждайки в орбита комуникационния сателит „Арабсат 6А“, собственост на Саудитската компания Arabsat.

Този полет на най-мощната в историята на космическите полети ракета Falcon Heavy отбеляза два безспорни успеха. Освен че това беше първият комерсиален полет на програмата, SpaceX също така за първи път успяха успешно да приземят и трите ускорителя (boosters) от първата степен на ракетата.

Двата странични ускорителя почти едновременно се приземиха на своите площадки за кацане във Флорида, а централният ускорител също така успешно се приземи малко по-късно на специално подготвена платформа в океана.

Предвид факта, че повторното използване на ракетните ускорители е фундаментална част от програмата и съществен коз в намаляване цената на космическите полети, този успех се счита за наистина важен за по-нататъшното развитие на концепцията Falcon Heavy.

Нека припомним, че Falcon Heavy, освен че е най-голямата и най-мощна ракета на света, предлага и цена на полет от около 90 милиона долара, което е по-малко от една трета от цената, която могат да предложат в момента преките й конкуренти от United Launch Alliance – консорциум между гигантите Lockheed Martin и Boeing.

С проекта си Falcon Heavy, Илън Мъск се цели в най-изгодните правителствени поръчки, като вече е подписал договор за 130 милиона долара за извеждането на специален сателит на Щатските ВВС.

Наред с огромната супер ракета Falcon Heavy, компанията на Мъск не забравя и по-малкия й брат, ракетата Falcon 9, която без много шум извърши вече над 20 успешни комерсиални полета само за последната година.

Наред с това, SpaceX вече работят върху дори още по-голяма и мощна ракетна система, която ще носи името Starship или Super Heavy. С нея компанията планира да изпрати хора до Марс след не повече от 10 години.