Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Разработиха напълно автономна система за автоматично кацане

Системите за автоматично кацане (Auto Land) са известни отдавна, и в наши дни практически всеки по-голям самолет разполага с такава. Всички тези системи обаче разчитат на сложна наземна мрежа от антени и предаватели (Instrumental Landing System, или ILS), която насочва самолета по глисадата (последната права от полета, преди кацането) към прага на пистата.

Дори безпилотните летателни апарати (т.нар. дронове) разчитат на такива системи, а и финалните фази от полетите им обикновено се контролират от наземни оператори.

Идеята на германската фирма, създател на системата „C2Land“ (произнесено „Си ту ленд“, в превод – „виж за да се приземиш“), е автоматичната система за приземяване на самолета да е напълно независима от всякакви наземни съоръжения. „C2Land“ е в състояние, без намесата на пилота, да приземи самолет на летище, което не е оборудвано с никакви помощни наземни системи за автоматизирано кацане.

Освен данни от GPS-а и радио висотомера на самолета, системата използва комплект камери във видимия и инфрачервения спектър, които локализират пистата за кацане, а компютърна програма, ползваща подходи от изкуствения интелект, води самолета до самото опиране в пистата.

След първоначално насочване на самолета към пистата, „C2Land“ може да бъде активирана от височина около 60 метра над терена дори в условия на влошена видимост, като в тези случаи визуалната информация се доставя от инфрачервените камери.

Както се вижда от видеото, всичко това става изцяло без намесата на пилота, а системата вече успешно е тествана на борда на двумоторен Diamond DA42.

Засега, както твърдят авторите, системата е още „в своето детство“, но перспективите ѝ за навлизане най-малко в авиацията с общо предназначение (GA) са големи.

Все пак обаче е нужно да добавим, че тази система може да се инсталира единствено в самолети, базирани на дистанционни системи за управление, или т.нар. управление „fly by wire“, а такива самолети в леката авиация засега са доста рядко срещани.