Letene.com - Портал за летене и новини от авиациятаУеб сайтове за шампиони

Разработват система, ползваща амоняк като алтернативно гориво за авиацията


Търсенето на алтернативни горива, при това не само за авиацията, датира отдавна.

Причините за това са най-малко две: първата са въглеродните емисии, с които неизбежно се свързва ползването на фосилни горива, а втората причина е във факта, че всяка капка от тези горива, която ние днес изгаряме за секунда, се е формирала в земните недра в продължение на милиони години. А запасите от петрол в земните недра не само не са неизчерпаеми, но всъщност вече са на изчерпване.

Намирането на алтернатива на петролните продукти обаче далеч не е лесна задача. Проблемът е в това, че енергийната плътност на петролните деривати като дизела, бензина или керосина, е трудно да бъде достигната. Засега опитите да се ползва електрическо задвижване в авиацията ограничават възможностите единствено до малките самолети, а и самото производство не само на електроенергията, но и на батериите за нейното съхранение, далеч не са без въглероден отпечатък върху атмосферата.

В тази връзка интересна е разработката на Британския съвет за научно и технологично оборудване (Science and Technology Facilities Council – STFC), която вече е преминала фазата си на проучване и е на етап разработка на практическо приложение. Става дума за почти директно ползване на амоняк като заместител на фосилните горива в авиацията.

Както е известно, молекулата на амоняка се състои от 1 атом азот и 3 атома водород. При обикновени условия амонякът не реагира нито с кислорода, нито с въздуха. При загряване обаче той образува експлозивни смеси, а струя от амоняк гори интензивно в среда от чист кислород.

Всъщност идеята за ползване на амоняк като гориво далеч не е нова.

Такова гориво използваше двигателят Thiokol XLR 99-RM-2 на легендарния ракетоплан X-15, който извърши поредица от успешни хиперзвукови суборбитални полети през 50-те и 60-те години на ХХ век. X-15 и досега е официално признат от FAI за най-бързия летателен апарат пилотиран някога от човек.

Какво представлява новата концепция?

Алтернативното гориво (амонякът) ще се съхранява при относително ниска температура и под налягане в резервоари в крилото на самолета, като за тази цел просто ще трябва сегашните резервоари да бъдат заместени с нови, без това да изисква промяна в конструкцията на самолета.

Оттук нататък, посредством топлообменници, поемащи топлината от двигателите, амонякът ще бъде загряван и изпомпван от резервоарите към каталитичен конвертор, където с помощта на катализатор част от амоняка ще бъде превърната във водород. Така получената амонячно-водородна смес ще се подава директно към двигателите, където тя ще изгаря по същия начин, по който и в момента изгаря керосинът.

За да ползват амоняк като гориво, днешните авиационни двигатели ще трябва да претърпят известни модификации, които обаче са свързани с несравнимо по-малко инвестиции, в сравнение с разработването на изцяло нови двигатели.

И най-важното – отпадъчните продукти от изгарянето на амонячното гориво ще бъдат единствено водни пари и азот.

Според авторите на разработката, вече са проведени наземни тестове на двигатели с новото гориво, а първите полетни тестове с преработени за работа с амоняк самолети могат да се очакват през идните няколко години.

Доколко това ще бъде и икономически оправдана алтернатива на петролните горива обаче, предстои да видим.

Не пропускайте да следвате страницата ни във Facebook!


Сайт за Вашата сватбаПовече в Новини
Беларус изпрати бойни хеликоптери Ми-24 да се бият … с балони

Товарен Ан-26 се разби в Судан

Boeing 767F на FedEx извърши аварийно кацане почти като по учебник

Затвори