Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Разработват система за безконтактно зареждане на летателни апарати

Вече свикнахме с безконтактното зареждане на телефоните си, но идеята явно няма да спре дотук. Малка американска фирма с инженерингов отдел в Русия е на път да създаде система, чрез която безконтактно да могат да се зареждат летателни апарати.

Компанията се нарича GET, което е съкращение на Global Energy Transmission, и целта на фирмата е да разработи система, чрез която посредством „енергийни горещи точки“ (power hot spots) на земята, дистанционно да бъдат зареждани летателни апарати в полет.

Разбира се, на този етап експериментите се провеждат само с малки дронове и енергията може да се предава ефективно на разстояние около 8 метра, но резултатите са обещаващи.

Системата може да пренася безжично мощност до 12 kW с ефективност около 80%. Източникът на енергията е 15 kW трифазен генератор, а енергията се пренася посредством антени, инсталирани на земята и на летателния апарат.

По този начин 6-минутен полет на експерименталния модел в рамките на енергийната гореща точка осигурява 25-минутен полет извън нея.

Идеята е в бъдеще енергийните „точки“ да бъдат заменени с енергийни магистрали, при които просто част от полета ще се извършва в режим на зареждане, а останалата част – като автономен полет извън зоните за зареждане.