Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Пътнически самолет се разби в Непал. Няма оцелели.

Най-малко 68 души загинаха днес – неделя, 15 януари 2023 когато самолет се разби преди кацане близо до град Покхара в централен Непал, което е най-смъртоносната самолетна катастрофа в страната за повече от 30 години. Самолетът е бил в полет от столицата Катманду до град Покхара.

Седемдесет и двама души – четирима членове на екипажа и 68 пътници – са били на борда на самолета ATR-72, експлоатиран от непалските Yeti Airlines, който се е разбил. От загиналите 37 са били мъже, 25 жени, три деца и три бебета, съобщиха властите за гражданска авиация в Непал.

Спасителните екипи все още работят за да открият последните осем липсващи пътници, но е изгубена надеждата те да бъдат намерени живи, заяви пред CNN Фаниндра Покарел, секретар на Министерството на вътрешните работи на Непал.

Службата за гражданска авиация съобщи, че 53 от пътниците и четиримата членове на екипажа са били непалци. В самолета са пътували още 15 чуждестранни граждани: петима индийци, четирима руснаци и двама корейци. Останалите са граждани на Австралия, Аржентина, Франция и Ирландия.

Самолетът е летял от столицата Катманду до Покхара, вторият по население град в страната. Покхара се намира на около 129 километра западно от столицата Катманду.

За последно самолетът е бил в контакт с летището в Покхара около 10:50 сутринта местно време. Ако се съди по краткото видео, разпространено в социалните мрежи (вижте по-долу), вероятната пряка причина за катастрофана е аерадинамичен срив на малка височина, но тепърва следствието ще изяснява реалните причини и обстоятелства.

Хималайската държава Непал, където се намират осем от 14-те най-високи планински върха в света, включително Еверест, притежава рекорд за въздушни инциденти. В региона метеорологичните условия могат да се променят внезапно, а пистите за излитане и кацане обикновено са заобиколени от труднодостъпни планински терени. Свидетели твърдят обаче, че метеорологичните условия и видимостта по време на катастрофата са били добри.

Източник: CNN
Снимка: Parshuram Sharma/NTV