Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Първият сертифициран електро-самолет вече е факт

Докато големите и мощни световноизвестни фирми в областта на електрическото задвижване в авиацията от години вече се борят за благословията на авиационните регулатори, новината за първия в света изцяло електрически самолет, получил типов сертификат, дойде от района на Балканския полуостров.

Миналата сряда (10 юни 2020) с първия в историята типов сертификат за електрически самолет се похвали словенската фирма Pipistrel.

Моделът Pipistrel Velis Electro получи от Европейския авиационен регулатор EASA първия в историята типов сертификат, издаден за самолет с изцяло електрическо задвижване. Ултралекият самолет се задвижва от електромотор E-811 който, само малко по-рано – на 18 май 2020, също е получил своя EASA сертификат.

„Типовият сертификат на Pipistrel Velis Electro е само първата крачка към комерсиалното приложение на електрическото задвижване в авиацията“ – споделя основателят и изпълнителен директор на Пипистрел Иво Боскарол. „Това ни изпълва с оптимизъм и за други приложения на електрическото задвижване просто защото доказва, че в авиацията такова нещо е възможно“, допълва той.

Velis Electro е предназначен преди всичко за обучение. Това е двуместна машина с максимално полетно тегло от 600 кг. и крейсерска скорост от 90 възела (166 км/ч). За основа на разработката е ползван „конвенционалния“ модел Pipistrel Virus, а автономията с едно зареждане на електрическия вариант е 50-минутен полет.

По твърдение на фирмата, до края на 2020 словенците планират да произведат и доставят на клиентите си 31 бройки от електрическия си самолет.