Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Протестър създаде суматоха на летището в Лондон

Вчера, протестиращ против климатичните промени създаде трайна суматоха на летище Лондон (London City Airport), като се качи на фюзелажа на самолет Embraer ERJ-190, подготвен за полет до Амстердам.

Полицията бързо е идентифицирана протестиращия като параолимпиеца от Северна Ирландия Джеймз Браун, който е с нарушено зрение и е носител на два златни параолимпийски медала по колоездене.

Засега не е ясно как протестерът е успял да пробие летищната охрана и да се озове на перона, но веднъж покатерил се на самолета, той останал там докато насилствено не бил изнесен от пожарникари с подвижна противопожарна платформа.

По твърдения на самия Браун, “Става дума за климатичната и екологична криза – ние протестираме срещу бездействието на правителството и климатичната катастрофа. Те декларират опасността от климатичните промени, но не правят нищо по въпроса.”

Междувременно, пред летището са били събрани множество други протестиращи и поддръжници на Браун, някои от които били залепили ръцете си към асфалта, а други се били привързали към велосипедите си. Почти никой от тях обаче не пропускал да заснеме случващото се с телефона си.

Полетът, за който е бил предназначен самолета на който се качил протестиращият, е бил отменен, защото машината е трябвало да бъде инспектирана за възможни щети.

Пътниците са били пренасочени към други полети по същата дестинация.