Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Проблем с автоматичната тяга е вероятната причина за катастрофата в Индонезия

Излезе предварителния доклад от разследването на причините за авиокатастрофата на индонезийския Боинг 737-500 на Сривиджайя Еър (Sriwijaya Air) от 9 януари 2021, която отне живота на всичките 62 човека на борда.

Според разследващите от Индонезийския национален комитет за транспортна безопасност (KNKT), вероятна причина за катастрофата е неправилно функциониране на системата за автоматична тяга (autothrottle), която е подавала несиметрична тяга в двата двигателя.

В предварителния доклад се казва, че веднага след излитането тягата в левия двигател започнала прогресивно да намалява, докато тази в десния оставала непроменена. Това причинило дисбаланс по крен и посока, който в началото успешно е бил компенсиран от автопилота.

На височина от около 10900 фута обаче (3320 метра) автопилотът изключил поради невъзможност да компенсира прогресивно нарастващия дисбаланс, причинен от асиметричната тяга.

Веднага след изключването на автопилота, самолетът рязко не наклонил наляво, а малко след това изключила и автоматичната тяга (autothrottle), оставяйки обаче двата двигателя, както и до момента, с асиметрична тяга.

Силният крен и асиметричната тяга вероятно са причинили влизането на машината в пикиране с въртене, от което пилотите са нямали време (височина) да излязат. Самолетът се е врязал във водите на Яванско море цял, без части от него да са се отделяли по време на пикирането, като при удара и двата двигателя са работели.

В предварителния доклад се казва също, че дни преди катастрофата, на 3 и 4 януари 2021, в дневниците за поддръжка на самолета на два пъти е било записано, че системата за автоматична тяга е неизползваема (“autothrottle unserviceable”). Проблемът е бил отстранен на 5 януари 2021, но от доклада не става ясно как точно е бил отстранен.

Снимка: Leony Eka Prakasa / Shutterstock