Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

През 2003 Конкорд е имал шанс да продължи да лети. Загубени ли са вече тези шансове?

Наскоро информационните агенции разпространиха информацията, че през 2003, когато Конкорд официално и наглед окончателно беше спрян от полети, всъщност е имало съвсем реални шансове той да продължи блестящата си кариера.

По това време авиокомпанията на Ричард Брансън Virgin Atlantic е отправила предложение до Бритиш Еруейз да изкупи всичките ѝ самолети Конкорд на цена от по 5 милиона паунда всеки. Това предложение, за съжаление е било отхвърлено от тогавашния президент на British Airways Лорд Маршъл, който се позовал на общо решение на British Airways и Air France да спрат полетите на Конкорд и да снемат от експлоатация всички налични машини.

Би било полезно тук да поясним, че спирането от полети на легендарния свръхзвуков самолет не стана в резултат на катастрофата близо до Париж през юли 2000г. От разследването на тази авиокатастрофа стана ясно, че тя е в резултат на нещастно стечение на обстоятелствата, а не на някакъв недостатък в Конкорд.

В резултат, за разлика от случващото се в момента със самолетите от серията Boeing 737 MAX, които са спрени от полети по решение на авиационните регулатори, включително FAA и EASA, за Конкорд такова решение за спиране от полети няма и никога не е имало.

Всъщност единствените две компании, експлоатиращи Конкорд по това време – British Airways и Air France, взимат решение да спрат свръхзвуковите си машини с единствения мотив, че поддръжката на вече близо 30 годишните самолети става прекалено скъпа, а експлоатацията им – нерентабилна. С други думи – причината за спирането от полети на Конкорд е единствено икономическа, а не техническа или административна. Конкорд и към днешна дата няма забрана за полети!

Предвид отдавна доказаният маркетингов и търговски талант на Ричард Брансън, имаме всички основания да вярваме, че ако през 2003 той беше успял да се сдобие със спрените от полети Конкорди, легендарната машина може би щеше да лети и до наши дни!

Накрая: загубено ли е вече всичко и няма ли още шанс да видим Конкорд в небето? За съжаление, отговорът е по-скоро не. Съществуващите машини вече отдавна са превърнати в музейни експонати, и връщането им в небето би било изключително трудно, а най-вероятно и напълно невъзможно.