Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Потвърдиха, че останките от полет MH370 вероятно ще бъдат открити

Вчера в официално телевизионно изявление малайзийският премиер Наджиб Казак заяви, че останките от Boeing 777 на полет MH370 са намерени в южната част на Индийския океан, приблизително там, където по сателитни снимки и данни от Inmarsat се предполагаше, че ще бъдат открити.

Мястото е в открития океан, на около 1500 мили (2400 км.) от австралийските брегове, западно от Пърт. В момента в пристанището на Пърт вече е пристигнал специализиран кораб, снабден с оборудване за детекция на радиосигналите, излъчвани от черните кутии на самолета.

Апаратурата се очаква да пристигне на място на катастрофата утре и да стартира търсенето на сигнала. Уредът е известен като Towed Pinger Locator и може да открива сигнали от дълбочина до 6000 метра. С такъв уред бяха открити и останките на френския Airbus A-330 на "Ер Франс", който катастрофира в Атлантическия океан през юни 2009 година.

Както знаем, черните кутии излъчват радиосигнали в продължение на 30 дни след инцидента, тоест остават само 11 дни надежда черните кутии да бъдат открити за да бъде разбулена мистерията около полет MH370.