Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Последната в историята „Кралица на небесата“ излезе от завода в Евърет

54 години след първия в историята Boeing 747, от същия завод до град Евърет и от същата най-голяма в света по вътрешен обем сграда, излезе и последният в историята Boeing 747. Последната „Кралица на небесата“ (Queen of the skies) е товарна от типа 747-8F, носи сериен номер LN1574 и стана 1574-ят и последен Boeing 747, който някога е бил произвеждан.

Така беше сложен край на цяла епоха в самолетостроенето, чието начало беше поставено от първия полет на 747 на 9 февруари в далечната 1969 г.

Историята на легендарния Джъмбо джет започва още през 1963, когато Пентагонът обявява конкурс за проект на тежък транспортен самолет за нуждите на Щатските ВВС (USAF). В конкурса със свои проекти участват концерните Boeing, Douglas, General Dynamics, Lockheed и Martin Marietta.

Вероятно малко хора знаят, че емблематичната „гърбица“ на 747, където днес са разположени пилотската кабина и креслата от първа класа, произхожда именно от този проект. Тогава Boeing решават да изнесат пилотската кабина в уникалната „гърбица на втория етаж“ за да може носът на машината изцяло да се отваря, давайки по този начин удобен пряк достъп до огромния товарен отсек.

И макар предложението на Boeing да е едно от най-добрите, конкурсът е спечелен от Lockheed с проекта, който по-късно ще се превърне в една друга легенда – Lockheed C-5 Galaxy.

Въпреки че по същество губят конкурса, от Boeing не само не се отказват от проекта, но решават „да направят от лимона лимонада“ като разработят на базата на същия проект най-големия за времето си (а и десетилетия след това) пътнически самолет.

За успеха на проекта 747 много допринася най-голямата тогава авиокомпания Pan Am, чийто президент Тери Трип проявява интерес към самолет, който да е „поне два и половина пъти по-голям“ от разпространените по това време Boeing 707 и Douglas DC-8.

През април 1966 Pan Am поръчват 25 броя от „неродения“ тогава още Boeing 747-100 за сумата от 525 милиона долара, равняващи се на 4.2 милиарда днешни долари. От Boeing приемат предизвикателството и започват да строят невижданата по размери тогава, а и до днес, производствена база в близост до градчето Евърет, в щата Вашингтон, на петдесетина километра северно от Сиатъл.

И както се казва – останалото е история.

Първият и последният

Първият и последният

Проектът 747 става най-успешният и най-емблематичен модел на Boeing в продължение на повече от петдесет години. 747 неслучайно си извоюва прозвището „Кралица на небесата“ (Queen of the skies), а английското прилагателно „джъмбо“, обозначаващо нещо огромно, неизменно се свързва със словосъчетанието Джъбмо Джет (Jumbo Jet), което всички свързват с Boeing 747.

Началото на края на ерата 747 дойде едва преди няколко години, когато изискванията за намаляване на разхода на гориво и въглеродните емисии силно засегнаха всички четиримоторни машини. Най-големият удар по 747 обаче беше нанесен от Ковид пандемията. Драстично намалелите поради пандемията въздушни превози принудително приземиха стотици от огромните машини, за повечето от които това приземяване се оказа окончателно.

Въпреки че производството на легендарните „Кралици на небесата“ вече е прекратено обаче, през идните десетилетия ще продължаваме да виждаме емблематичните 747 в небето, защото стотици от тези въздушни икони са все още в експлоатация и вярно изпълняват задълженията си.