Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Покривът на хангар се срина под тежестта на снега на летище Истанбул

Доста непривично за тези географски ширини време вече от няколко дни е обхванало западната част на Турция. Напълно очаквано, летище Ататюрк в Истанбул е едно от най-засегнатите.

Започналият още през изтеклия уикенд обилен снеговалеж завари неподготвени летищните власти, и стотици пътници са блокирани на летището вече повече от 30 часа.

Основната причина, разбира се, е липсата на достатъчно техника, която да смогне да чисти не спиращия да вали сняг от множеството писти за излитане и кацане на най-голямото летище в Турция и едно от най-големите в Европа.

Очевидно обаче не само оборудването на летището се е оказало неподготвено за подобни снежни условия, но и конструкциите от самото летище. Тази сутрин под тежестта на снега се е сринал покривът на огромен карго терминал. За щастие, по предварителна информация, щетите са само материали, и човешки жертви и пострадали няма.

Още вчера са спрени всички полети от летището, а националният превозвач Turkish Airlines е отменил 36 полета от същото летище и други 31 полета от второто истанбулско летище – Сабиха Гьокчен. Нискотарифната турска авиокомпания Pegasus пък вече е отменила над 50 полета.

Тежката зимна обстановка е обхванала цялата южна част на Балканския полуостров и вчера в подобно положение беше и летището на Атина. Днес обаче метеорологичните условия са по-благосклонни към Гърция, за сметка на Турция, където тежката валежна обстановка се очаква да продължат най-малко още ден.