Letene.com - Портал за летене и новини от авиациятаУеб сайтове за шампиони

Пилот продължи едночасовия си полет след като загуби единия си двигател на двумоторния Dash 8Миналата събота, 8 ноември, едночасовият полет на авиокомпанията Flybe от летище Гернзи до Бирмингам (Великобритания) не започнал добре.

Малко след излитането, 78-местният двумоторен турбовитлов Bombadier Dash-8 удря птица. В резултат на удара тежко са повредени конусът и главината на едното витло, което принуждава пилотът да изключи засегнатия двигател.

Интересното обаче идва след това. Командирът на полета, чието име не се съобщава, решава да продължи полета до крайната дестинация.

Известно е, че Dash 8, както и почти всички двумоторни самолети, са проектирани да могат да летят и само с един двигател. Полетът с един двигател обаче се счита за аварийна ситуация и по принцип предполага незабавно аварийно кацане.

Пилотът на Flybe обаче решава друго, и използвайки единственият останал двигател на пълна мощност, продължил полета и кацнал в крайната си дестинация – летище Бирмингам, без допълнителни инциденти.

По всеобщо мнение обаче, подобно поведение на пилота е най-малкото укоримо, защото неразумно е рискувал сигурността на пътниците, в случай на евентуална повреда на единствения работещ, при това на пълна мощност двигател.

По информация от dailymail.co.uk

Не пропускайте да следвате страницата ни във Facebook!


Сайт за Вашата сватбаПовече в Новини
NASA тестват гъвкаво крило с променлив профил
Станаха известни повече подробности около катастрофата на SpaceShipTwo
Комбинация от човешка грешка и техническа неизправност е вероятната причина за катастрофата на SpaceShipTwo
Затвори