Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Пилот беше обвинен в опит за убийство на 83 човека

Пилот, който по време на инцидента не е бил на служба, се сдоби с 83 обвинения в опит за убийство, след като се опитал да изключи двигателите на Boeing-737, изтегляйки ръчките на пожарогасителите по време на полет на авиокомпания Alaska Airlines.

Самолетът е трябвало да лети от град Еверет, щата Вашингтон, до Сан Франциско, но след инцидента се отклонява и каца в Портланд, Орегон. Обвиненият пилот се е намирал на резервното място в пилотската кабина (jumpseat) и не е бил част от екипажа. По неизяснени засега причини, по време на полета той се опитал да включи пожарогасителите на двигателите, а както е известно, включването на пожарогасителите задължително води до угасване на двигателите, при това без възможност те да се запуснат отново.

За щастие, пилотите успели да го спрат навреме, и след кратка схватка успели да го завържат, а впоследствие и го предали на полицията.

Заподозреният, Джоузеф Дейвид Емерсън, е бил задържан веднага след кацането, потвърдиха от летището в Портланд. Той е обвинен в 83 опита за убийство, тъй като в момента на инцидента на борда на засегнатия самолет са се намирали 83 човека, включително екипажа.

Заподозреният е пътувал за Сан Франциско в пилотската кабина, защото там е трябвало да бъде включен в екипажа на друг 737. Мотивите му да опита да спре двигателите в полет засега не са изяснени.

„Капитанът и първият офицер бързо са реагирали“, заявиха от Alaska Airlines, добавяйки, че „тягата на двигателите не е била загубена и екипажът е успял да обезопаси самолета без повече инциденти.“