Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Парашутна система за пореден път спаси пътниците на едномоторен Cirrus

Миналата събота спасителна парашутна система отново размина със смъртта екипаж на лекомоторен самолет.

Баща и дъщеря летели на притежавания от бащата Cirrus SR22 към летище Фармингдейл, когато двигателят отказал. Машината летяла над гъсто застроена индустриална зона, където успешно аварийно кацане било невъзможно.

Тогава пилотът взел единственото правилно решение – задействал спасителната балистична парашутна система за целия самолет.

Системата не само сработила перфектно, но и екипажът извадил и известна доза късмет – самолетът се приземява на една от малкото свободни затревени площи в района. Малко уплашени, но напълно невредими, бащата и дъщерята успяват да напуснат машината още преди куполът на спасителния парашут да падне на земята. 

Това е трети случай само за последната година, в който спасителният парашутна система на Cirrus успява спаси екипажа и машината от сигурна катастрофа. Преди няколко месеца бивш шеф на Уолмарт отвори спасителния парашут на своя SR22 и успешно се приземи в щата Арканзас, а през януари миналата година младеж, опитал да достигне Хаваи в полет от Калифорния, не успя да достигне дестинацията си и се приводни със спасителния парашут в океана, откъдето впоследствие беше спасен от бреговата охрана на САЩ.

Според BRS, фирмата производител на парашутната система, до момента тази система е спасила 324 човешки живота.