Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Още не е открита едната от „черните кутии“ на катастрофиралия в Карачи Ербъс

Френските разследващи, които работят по следствието за катастрофата на полет PK8303 в жилищен квартал на Карачи, заявиха че още не е открит гласовият рекордер от кабината (cockpit voice recorder – CVR).

Както е известно, съвременните самолети са оборудвани с две „черни кутии“. Едната, наречена рекордер на полетните данни (flight data recorder – FDR), записва параметрите от полета, като височина, скорост, тяга и т.н., а другата, наречена рекордер на разговорите в кабината (cockpit voice recorder – CVR), записва звука от всичко случващо се в пилотската кабина и радио комуникациите с диспечерите.

Докато едната от тези две „черни кутии“ от катастрофиралия в Карачи Ербъс А320 беше намерена, то втората, тази която записва разговорите в кабината, и която се очаква да хвърли светлина върху ред неясни и съмнителни действия на екипажа, засега не е открита.

Едновременно с това обаче, разследващите отрекоха разпространилата се вече информация, че вероятно тази „черна кутия“ е била открадната и вече е напуснала Пакистан.

Екипът от френската институция BEA, разследваща авиационни инциденти, пристигна в Пакистан и взима участие в разследването на катастрофата, тъй като според възприетите международни норми, в разследването участват и представители на производителя на катастрофиралата машина. В тази връзка екипът разследващи включва както представители на Airbus, така и на производителите на двигателите CFM – General Electric и Safran.

Независимо от това обаче, следствието като цяло се води от пакистанския борд за разследване на авиационни произшествия (Aircraft Accident Investigation Board – AAIB).

Официалният предварителен доклад от разследването се очаква да бъде готов след не по-малко от три месеца, тоест не преди края на август 2020.