Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Отново ще тестват двигател с отворен вентилатор

На тазгодишното авиоизложение във Фарнбъроу производителят на авиационни двигатели CFM International се споразумя с Airbus съвместно да започнат полетни тестове на авиационен двигател с отворен вентилатор, който се разработва в рамките на програмата на Ербъс „Revolutionary Innovation for Sustainable Engine“ (RISE).

От CFM, която е джойнт венчър между General Electric и Safran Aircraft Engines, потвърдиха че полетните тестове ще започнат през втората половина на това десетилетие в центъра за летателни тестове на Airbus в Тулуза, Франция. Компанията добави, че преди тестовите полети с A380, CFM ще извърши наземни тестове на новите двигатели, заедно с валидиране на резултатите върху фирмения летящ тестов стенд Boeing 747-400 в експерименталния център на General Electric Aviation във Викторвил, Калифорния.

Да припомним, че реактивните двигатели с отворен вентилатор, макар да наподобяват турбовитловите двигатели, всъщност са по-близо до модерните турбовентилаторни двигатели с висока степен на двуконтурност (High Bypass Ratio). В случая обаче големият вентилатор на външния контур не е ограничен в корпуса на двигателя, или той е с конструкция, известна като „unducted fan“ или UDF.

Тестове на подобни двигатели всъщност се правят още от осемдесетте години на миналия век. Тази концепция отдавна е доказала своята висока ефективност, но за съжаление повечето проекти не просъществуваха основно поради завишените стойности на шум, който генерират двигателите с такава конструкция.

Във връзка с тези полетни тестове, с по един от новите революционни двигатели ще бъдат оборудвани два Airbus A380, като едната от двете модификации ще може да работи изцяло с водородно гориво.

Модифицираните А380 ще бъде снабдени с голям опорен пилон и подсилена вътрешна структура на крилото, за да поберат новия двигателя CFM, който засега се очаква да има диаметър на ротора от около 4 метра.

Отличителна черта на новия двигател с отворен вентилатор е втората невъртяща се степен от лопатки с променлива стъпка, или така наречения статор. Невъртящите се, но активни (тоест с променлива стъпка) лопатки на статора ще увеличават ефективността от въртящия се пред него многолопатен винт, като вероятно целта им ще е и да намаляват шума.

Както е известно, подобна комбинация от ротори и статори се среща в компресорите от вътрешния контур на турбовентилаторните двигатели, и там концепцията е с доказана ефективност.

Вероятно е излишно да споменаваме, че при производството на новия двигател ще бъдат използвани всички най-съвременни материали и технологии, на разположение в авиационната индустрия, включително карбонови композити, технологии работещи на молекулярно ниво, както и 3D принтиране на много от компонентите.

Очаква се новият двигател да бъде с цели 20% по-икономичен в сравнение дори с днешните модерни и високоефективни турбовентилаторни двигатели. Предстои обаче да видим дали новата революционна концепция ще успее да се пребори със съвременните изключително строги стандарти за шум.

Да припомним, че при досегашни тестове на двигатели с такава конструкция, самолетите винаги са били максимум двумоторни и определено любопитно би било да се чуе „хор“ от четири такива двигателя, монтирани на огромния Airbus A380.