Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Откриха „пътник“, преживял най-малко 6-часов полет, скрит в кухината на колесника

Вчера, 23 януари 2022, хора от наземния персонал на летище Скипол в Амстердам са открили в кухината на носовата стойка от колесника на току-що кацнал Boeing 747-400 „пътник без билет“.

Изненадващото е, че човекът бил жив, и след първоначалните медицински мерки по затопляне на тялото, човекът не само дошъл в съзнание, но и отговарял на прости въпроси.

Самолетът, товарен Boeing 747-400F на компанията Cargolux Italia, бил излетял към Амстердам от Йоханесбург, Република Южна Африка, като е извършил кратко междинно кацане в Найроби, Кения. Засега не е известно дали „пътникът без билет“ се е скрил в колесника още в Йоханесбург или е направил това в Найроби.

Дори и да е вторият случай обаче (човекът да се е качил в Найроби), самолетът е излетял от кенийската столица 04:16 ч. местно време и е канал в Амстердам в 10:22, тоест дори само тази втора отсечка от полета е продължила над шест часа, при които „пътникът“ в колесника е бил подложен на температури около минус 50 градуса и беден на кислород въздух, характерен за височините от около 10 хиляди метра, на които е летял самолетът.

Самоличността, националността и възрастта на открития в колесника човек засега не се съобщават, а от нидерландската военна полиция са го откарали в болница, където лекарите стабилизирали състоянието му и твърдят, че засега животът му е извън опасност.

Това далеч не е първият случай, в който хора преживяват екстремните условия при подобен род „полети“ в кухините на колесника.

Пред февруари миналата година на летището в холандския град Маастрихт, в кухините на колесника на товарен Airbus A330-200 беше открит 16-годишен кениец, оживял след полет от лондонското летище Станстед.

Пред декември същата година пък на летището в Маями, в кухините за колесника на току-що кацнал Боинг 737-800 откриха замаян и дезориентиран, но жив 26-годишен младеж, преживял скрит в колесника близо 4-часов полет от Гватемала до Маями.

Снимка: Mark Harkin / Wikimedia