Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Основателят на Google Сергей Брин строи дирижабъл

Федералната Авиационна Администрация на САЩ (FAA) е издала специален временен сертификат за летателна годност, позволяващ на компанията LTA Research на основателя на Google Сергей Брин да изпита в полет на летището Moffett Field близо до Сан Франциско хибридно-електрически дирижабъл на име Pathfinder 1.

LTA Research изгражда масивния летателен апарат, най-големият дирижабъл след Хинденбург, от 2015 г. Той е дълъг почти 600 фута (над 180 метра). Когато стартира компанията, Брин каза, че планът е да се използват дирижаблите за хуманитарна помощ в отдалечени райони на света.

Тестовият дирижабъл има титанова конструкция, чието ниско тегло позволява използването на хелий като носещ газ, вместо опасния водород.

Летателният апарат ще има гондола, която може да побере 14 души и е проектирана за операции само с един пилот, независимо че има сдвоено управление. Два генератора с мощност 150 киловата захранват 24 електрически мотора, разпръснати по корпуса на апарата.

След първоначалните привързани тестове, тестовата машина ще лети в ограничена зона на височина не повече от 1500 фута (450 метра) над залива на Сан Франциско.

Наскоро Сергей Брин купи производствената мощност Airdock на Goodyear в Акрон, Охайо, като бъдеща площадка, в която ще бъдат серийно изграждани дирижаблите.