Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Освен записите от пилотската кабина, в останките на пакистанския Ербъс откриха и чанти с пари

Екипът, разследващ катастрофата на пакистанския Ербъс, който на 22 май катастрофира по странен начин до летището в Карачи, съобщиха че вече са открили втората, досега липсваща „черна кутия“ на самолета – така нареченият гласов рекордер от кабината (cockpit voice recorder – CVR).

Намереният рекордер ще бъде изпратен за разчитане и анализ във Франция, и се очаква този анализ да хвърли светлина върху някои необясними засега моменти от случилото се на 22 май 2020.

Тогава, както вече писахме, при кацане самолетът с регистрация AP-BLD в полет PK8303 от Лахор до Карачи опира пистата в Карачи с прибран колесник. След като и двата двигателя многократно „стържат“ по пистата, пилотите взимат странното решение да вдигнат машината отново във въздуха и да направят нов заход.

Това решение, за съжаление, се оказва фатално, защото при трикратния контакт с пистата, двигателите очевидно са били повредени, защото впоследствие губят мощност и накрая напълно отказват, което не позволява на машината отново да долети да пистата.

От прослушаните досега записи от комуникацията между пилотите и наземните диспечери става ясно, че при захода пилотите не съобщават за проблем със спускането на колесника.

В процеса на събиране на доказателства от останките на катастрофиралия Ербъс, разследващият екип се е натъкнал и на крупна сума пари в брой, която се е намирала в две чанти от пътническия багаж. Става дума за сума от 30 милиона индийски рупии, равняващи се на около 400 000 щатски долара.

Засега не е ясен нито произходът на парите, нито как такава крупна сума кеш безпрепятствено е преминала през скенерите за багаж в Лахор.