Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Огромен А-380 влезе в пикиране от турбуленция, причинена от друг А-380

Явно и най-големите самолети трябва да се страхуват от турбуленции! На 10 юни 2018 огромен Airbus A380 на австралийската авиокомпания Qantas, току-що излетял от летище Лос Анджелис (LAX) за Мелбърн, неочаквано е преминал в рязко, почти вертикално пикиране към океана, и цели десет секунди са били нужни на пилотите за да изведат машината от опасната ситуация.

Според специалисти, инцидентът е причинен от турбуленция (т.нар. “wake turbulence”), причинена от друг A380, излетял от същото летище малко преди това.

Двата A380 са излетели един след друг с интервал от само две минути и именно малката сепарация вероятно е станала причина за инцидента. Макар че, според Qantas, стандартите за сепарация (раздалечаване) са били спазени и между машините е имало разстояние от 20 мили с разлика във височините от 1000 фита (около 300 метра), това очевидно не се е оказало достатъчно.

И двата самолета са продължили полетите си, а тъй като инцидентът е станал малко след излитане и пътниците в засегнатия самолет още са били с коланите си, пострадали няма.

Така наречената „wake turbulence“ се състои от две огромни аеродинамични завихряния от двата края на крилото, причинени от т.нар. „индуктивно съпротивление“. Поради разликата в статичното въздушно налягане между долната и горната повърхност на крилото, в двата му края се образуват ротори (завихряния), които остават във въздушната маса дълго след преминаването на самолета.

Доскоро се смяташе, че от подобни завихряния страдат предимно по-малките и леки самолети, но очевидно от тях не са застраховани и най-големите. Единственото решение на проблема е осигуряване на достатъчно раздалечаване (сепарация) между излитанията. До известна степен тези завихряния се ограничават от модерните напоследък „winglets“ или „sharklets“ (рязко вдигащ се нагоре край на крилото), но и те не представляват гаранция срещу „wake turbulence“.