Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Нов турски учебен изтребител направи първия си полет

На 29 август 2013 първи полет направи нов турски учебно-тренировъчен изтребител с името Hürkuş (Хюркуш – на турски – Свободна птица). Самолетът е производство на турската компания TAI, а изпитанията се проведоха във военновъздушната база Акинцилар, близо до Анкара. Полетът е продължил 33 минути, а машината е достигнала височина 2900 метра.

Разработката на Hürkuş започва през 2006. Самолетът е снабден с турбовитлов двигател с мощност 1600 к.с, работният му таван е 10 600 метра, а максималната скорост – 574 км/ч. Експлоатационният ресурс на Hürkuş е 10 500 часа или 35 години служба.

Hürkuş се нарежда в класа на доста търсените напоследък леки изтребители за близка поддръжка на наземни операции или за учебно-тренировъчни цели. В този клас в момента "царуват" няколко добре известни модела – бразилския Embraer Super Tucano, американския Beechcraft AT-6 и швейцарския Pilatus PC-7, с каквито разполагат и нашите ВВС.

Турският Hürkuş вече е сертифициран от Европейската агенция по безопасност на полетите EASA и в началото турските ВВС ще ползват машината като учебна платформа. В тази връзка се предвижда машината да бъде произвеждана с различни приборни панели, за обучение на пилоти както на изтребители F-16 Fighting Falcon, така и на F-35 Lightning II.

Планира се и разработката на варианта Hürkuş-С, който ще бъде пълноценен лек изтребител, разполагащ с пълно въоръжение, така и вариант Hürkuş-СG, предназначен за брегова охрана и патрулни мисии.