Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Нов инцидент с Icon A5 едва не отне живота на двамата на борда

Двама души едва не загубиха живота си, след като самолетът Icon A5, с който току-що излетели от езерото Литълфийлд в щата Мичиган, губи височина, закача дърво и пада във водите на езерото.

Притекли се на помощ свидетели на инцидента успели да извадят пилота и неговия пътник, на които веднага е била оказана медицинска помощ. И двамата са с тежки наранявания, но според местното шерифство, не застрашаващи живота им.

Както се вижда от видеото, пилотът предприема доста рисково излитане срещу високите крайбрежни дървета, но въпреки че все пак успява да отлепи от водата, самолетът трудно набира височина, като от един момент нататък започва и да я губи до удара в дървото. На пръв поглед случилото се носи всички белези на аеродинамичен срив. Вероятно, в стремежа си да избегне наближаващите високи дървета, пилотът е надценил възможностите на самолета, смятат местни пилоти.

Icon A5 е лек двуместен едномоторен самолет амфибия, способен да излита както от вода, така и от суша. Самолетът прави първи полет през 2008, а влиза в производство през 2014. За съжаление марката се свързва с няколко емблематични инцидента, които винаги ще тегнат над името му.

През ноември 2017 в инцидент с Icon A5 загина известният канадски бейзболист Рон Холадей, а само шест месеца преди това – през май 2017 – загина самият тест пилот и един от проектантите на Icon A5 – Джон Каркоу.