Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Новият супер-транспортер на Airbus Белуга XL получи сертификация

Европейската агенция за авиационна безопасност EASA (European Aviation Safety Agency) сертифицира новия товарен супер самолет на Airbus – BelugaXL.

Както е известно, още от началото си Airbus използват станалата вече емблематична Белуга за да транспортират цели готови секции от самолетите си, които се произвеждат в различни точки на Европа.

В момента европейският концерн разполага с пет подобни супер транспортера с марка BelugaST, базирани обаче още на първия създаден Airbus – моделът А-300, който на практика вече е излязъл от експлоатация.

Макар и много сходна на външен вид, новата Белуга вече е съвсем нов самолет, базиран на модела A330-200, и е задвижван от изцяло съвременните двигатели Rolls-Royce Trent 700.

BelugaXL е 7 метра по-дълга и 1 метър по-висока от „старата“ Белуга и може да транспортира 51 метрични тона на разстояния от над 4000 км.

Новата придобивка на Airbus ще влезе в експлоатация практически незабавно, а до 2023 г. е планирано да бъдат произведени общо шест нови машини. Те обаче не се очаква да заменят, а да допълнят сегашните пет BelugaST.

Причината за това е че производството на Airbus се е разраснало сериозно и петте съществуващи в момента супер транспортьора няма да бъдат достатъчни за днешния обем на производство. Освен това, повечето от сегашните BelugaST са само на половината от експлоатационния си ресурс.

Не пропускайте да следвате страницата ни във Facebook!