Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Новият супер-транспортер на Airbus Белуга XL получи сертификация

Европейската агенция за авиационна безопасност EASA (European Aviation Safety Agency) сертифицира новия товарен супер самолет на Airbus – BelugaXL.

Както е известно, още от началото си Airbus използват станалата вече емблематична Белуга за да транспортират цели готови секции от самолетите си, които се произвеждат в различни точки на Европа.

В момента европейският концерн разполага с пет подобни супер транспортера с марка BelugaST, базирани обаче още на първия създаден Airbus – моделът А-300, който на практика вече е излязъл от експлоатация.

Макар и много сходна на външен вид, новата Белуга вече е съвсем нов самолет, базиран на модела A330-200, и е задвижван от изцяло съвременните двигатели Rolls-Royce Trent 700.

BelugaXL е 7 метра по-дълга и 1 метър по-висока от „старата“ Белуга и може да транспортира 51 метрични тона на разстояния от над 4000 км.

Новата придобивка на Airbus ще влезе в експлоатация практически незабавно, а до 2023 г. е планирано да бъдат произведени общо шест нови машини. Те обаче не се очаква да заменят, а да допълнят сегашните пет BelugaST.

Причината за това е че производството на Airbus се е разраснало сериозно и петте съществуващи в момента супер транспортьора няма да бъдат достатъчни за днешния обем на производство. Освен това, повечето от сегашните BelugaST са само на половината от експлоатационния си ресурс.