Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Немският гигант Сименс разработи свръхмощен електродвигател, предназначен специално за авиацията

Компанията Siemens разработи електромотор, отдаващ над 5 пъти по-голяма мощност, в сравнение с аналогични електромотори със същото тегло. По думите на представители на компанията, разработката открива нови възможности за използването му в авиацията.

При тегло около 50 кг, двигателят развива мощност от 260 kW (около 348 к.с.), което прави повече от 5 киловата на килограм, докато днес аналогични индустриални електромотори отдават около 1 кw/кг, а дори и най-ефективните електромотори, използвани в електромобили, обикновено са способни да развият не повече от 2 киловата на килограм собствено тегло.

Интересното е, че тази рекордна мощност двигателят развил при само 2 500 оборота в минута, което в авиацията означава, че двигателят може да се куплира директно към витлото, без редукция.

Специалисти твърдят, че такъв двигател би могъл да задвижи самолет до тегло до 2 тона, докато използваните до момента в авиацията електромотори задвижват единствено леки и ултралеки машини. Според експертите от Сименс, съвсем реалистично е в близко бъдеще с двигатели от такъв тип да бъдат оборудвани дори пътнически самолети с 50 – 100 места.

Полетни тестове на двигателя се планират да започнат до края на тази година. Засега не се съобщава каква тестова машина ще бъде оборудвана с революционния електромотор.

Нека припомним, че Siemens са пионери в електрическото и хибридно задвижване на самолети. През 2013 фирмата успешно тества хибридни електромотори в сътрудничество с Airbus и Diamond Aircraft, а произведен от Siemens двигател с мощност 60kW беше използван за задвижването на Diamond DA36 E-Star, който беше представен на парижкото авио изложение през 2013.

По информация от theiet.org