Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Неидентифициран засега самолет се разби в Афганистан

Информационните агенции тази сутрин разпространиха информация, че пътнически самолет се е разбил в контролиран от местните талибани регион в Афганистан, недалеч от Кабул. Първоначалната версия беше за катастрофирал Boeing 737-400 на афганистанската авиокомпания Ariana Afghan Airlines.

Впоследствие обаче от самата авиокомпания Ariana опровергаха тази информация с твърдението, че нито един от самолетите ѝ не липсва и всички нейни полети за деня се изпълняват по разписание.

Малко по-късно в информационните канали беше разпространена информацията, че катастрофиралият самолет всъщност е Bombardier E-11A, подобен на снимката най-горе, който е работил по договор с военновъздушните сили на САЩ.

Машината е катастрофирала в труднодостъпна планинска местност в източната афганска провинция Газни, а причините за катастрофата засега остават неясни.

Британската агенция ВВС съобщи, че причината вероятно е технически проблем, но пък в други източници се появи информация, че паравоенна групировка талибани са поели отговорността за „свалянето на американски самолет в провинция Газни.“

Засега единствено се знае със сигурност, че пристигналите на място спасителни екипи не са открили оцелели, но точният брой загинали засега не е известен. По непотвърдени данни, намерените на място човешки останки не са на афганистанци.

UPDATE: Според последната достигнала до нас информация, на мястото на катастрофата са били открити единствено телата на двамата пилоти и на борда вероятно не е имало друг персонал. Беше потвърдено, че катастрофиралият самолет е Bombardier E-11A, собственост на ВВС на САЩ (US Air Force) и най-вероятно е бил част от базираната в Кандахар 430-та ескадрила за електронно разузнаване. Засега причината на инцидента все още не се съобщава.

E-11A е базиран на модела Bombardier Global Express 6000 и носи на борда си електронна система, разработена от Northrop Grumman, наречена „въздушен комуникационен възел“ (Airborne Communication Node – ACN). Така оборудваният самолет служи като летящ ретранслатор, улесняващ комуникациите между отдалечени военни единици.