Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Неадекватен диспечер от кулата на летището в Лас Вегас предизвика хаос

Американската федерална авиационна администрация (Federal Aviation Administration – FAA) е започнала разследване на инцидент на летище МакКарън в Лас Вегас (McCarran International Airport), при който диспечерка от наземния контрол е предизвикала хаос на летището и само по чудо не се е стигнало до фатални последици.

На 7 ноември, малко преди полунощ диспечерката е управлявала въздушния трафик сама, когато реакциите й започват да се забавят, а думите й по радиото стават заваляни и неразбираеми. На аудиозаписа ясно се чува как тя неколкократно не отговаря на въпроси на пилотите, а инструкциите й към тях са откъслечни и трудно разбираеми.

Отначало пилотите са раздразнени, но после започват да разбират, че в кулата се случва нещо нередно, и не след дълго по радиото се чува апел „Някой да отиде в кулата и да разбере какво става!“ Пристигналите на място парамедици са оказали помощ на жената и дежурството е било поето от друг диспечер. Не се съобщава за причините за неадекватното поведение на диспечерката.

През времето на инцидента, който е продължил около 40 минути, пет самолета са останали да кръжат във въздуха, защото не са получили разрешение за кацане, а междувременно много други самолети на земята са били блокирани по рульожките по същите причини – липса на ясни инструкции от кулата. За щастие, пилотите са поддържали директна комуникация помежду си и така са били избегнати по-тежки инциденти.

Диспечерката е била освободена от длъжност, а причините за нейната неадекватност засега не се съобщават. Като възможна причина някои източници сочат настъпил мозъчен инсулт, чиито симптоми могат да бъдат подобни. Не се изключва обаче и употребата на алкохол на работното място да е в основата на инцидента.

Във връзка със случая, Федерална авиационна администрация е издала предписание в натоварените часове на всички летища в САЩ диспечерите на смяна задължително да са най-малко двама.