Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

МО подписа рамково споразумение за поддръжката на МиГ-29

След като изтекоха всички процедурни срокове за обжалване на обществената поръчка, днес Министерство на отбраната подписа рамковото споразумение за поддръжка на изтребителите МиГ-29.

Изпълнител по споразумението е Руската самолетостроителна корпорация МиГ, съобщиха от пресцентъра на Министерството. Споразумението на стойност 81 милиона лева и предвижда доставка на резервни части и услуги, като подмяната на резервните части ще бъде извършвана от българските инженери в авиобаза Граф Игнатиево.

По този начин ще бъдат осигурени поддръжката и ремонтът на 12 бойни и 3 учебно-бойни самолета МиГ-29 за срок от четири години. Така се възстановява летателната годност на изтребителите на ВВС и се гарантира тяхната експлоатация, включително и изпълнението на задачите по еър полисинг и охрана на въздушното ни пространство.

Това споразумение не води до отмяна или забавяне на процедурата за придобиване на нов тип многоцелеви боен самолет, подготовката на която е в напреднала фаза и се очаква до края на април да бъде внесена в Народното събрание.