Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

МО и „Еърбъс Хеликоптерс“ подписаха споразумение за стратегически инвестиции

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и вицепрезидентът на „Еърбъс Хеликоптерс“ Серж Дюран подписаха на 23 май 2018 споразумение, с което се урежда спор, предмет на арбитражно дело за неуредени отношения между Министерството на отбраната на РБ и „Еърбъс Хеликоптерс“ по договор от 2005 г. за доставка на хеликоптери „Кугър“ и „Пантер“, се съобщава в комюнике на пресцентъра на МО.

Да припомним, че през 2016 г. България заведе арбитражно дело за cyмата от 18 млн. евро срещу „Еърбъс Хеликоптерс“ заpади неизпълени ангажименти по договора за доставка на хеликоптерите “Кугър” и “Пантер” от 2005 г. Тогава МО закупи 12 хеликоптера “Кугър” и 6 “Пантер” за 383 млн. лв. Според анализ на министрерството обаче, тази цена е била с 35% по-висока от пазарната, а и доставчикът не е осигурил всички договорени резервни части и не е изпълнил договорените инвестиции в България.

Спогодбата предвижда френската страна да осигури стратегически инвестиции в България за изграждане на завод за производство на високотехнологични продукти за самолети „Еърбъс“. Първата копка на завода е направена вече в Пловдив. През първите три години ще бъде осигурена заетост на до 300 души като е възможно в следващите осем години тази бройка да нарасне на до 800 души. Освен това френската компания „Еърбъс Хеликоптерс“ ще предостави един хеликоптер „Дофин“ за ползване от Военноморските ни сили.

Източници: Blitz.bg и 24chasa.bg