Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Летяща крепост B-17 от Втората световна война се разби при кацане

Реставриран бомбардировач B-17G от Втората световна война катастрофира при кацане на международното летище Брадли, в щата Кънектикът (Bradley International Airport). Инцидентът е станал в около 10:00 местно време вчера, 2 октомври 2019.

От намиралите се на борда 13 човека, в катастрофата са загинали седем, а шестима са били ранени и настанени в болница. Трима от ранените са в критично състояние.

Катастрофиралата машина е носела съвременна цивилна регистрация N93012, но оригиналната му военна регистрация е била 44-83575 и бомбардировачът бил една от десетте възстановени до летателна годност „Летящи крепости“ Boeing B-17 Flying Fortress от времето на Втората световна война.

По непотвърдени данни, около пет минути след излитането, пилотите се обадили на диспечерите, че „срещат проблеми с машината“, но не уточнили за какво точно става дума. Отстрани единствено се виждало, че самолетът трудно набира височина. По-късно съобщили за проблем с четвърти двигател, и малко след това решили да се върнат за да кацнат обратно на летището.

В момента на опирането в пистата при кацането обаче, самолетът излязъл от контрол и се блъснал в цистерна с химикали за обезскрежаване. Възникналият пожар е бил потушен сравнително бързо, но близо 80-годишната машина не подлежи на възстановяване.

Самолетът е бил оригинален B-17, възстановен през 1986 г. от фондацията Колингс (Collings Foundation) – неправителствена благотворителна организация, която е била и собственик на самолета. Той е бил произведен през април 1945 г. и конкретният екземпляр не е участвал в бойни действия през ВСВ, но при реставрацията е бил боядисан в цветовете на друг легендарен бомбардировач от войната, носещ името „Девет-Нула-Девет“ (Nine-O-Nine – на снимката).

Истинският „Девет-Нула-Девет“ е станал известен със своите 140 успешни бойни мисии без нито една пробойна или изгубен член от екипажа. Оригиналният „Девет-Нула-Девет“ (военновременна регистрация 231909, откъдето идва и името) е бил свален от въоръжение и предаден за скрап скоро след войната.

Води се следствие по причините за инцидента.