Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Космическият кораб Crew Dragon лети към МКС с четиричленен международен екипаж

Астронавтите на SpaceX Crew-2 на NASA са вече в орбита на път към Международната космическа станция, след напълно безпроблемния старт на ракетата Falcon 9 тази сутрин от стартовия комплекс 39А в космическия център Кенеди във Флорида.

В 12:49 ч. българско време Falcon 9 стартира заедно с космическия кораб Crew Dragon, в който са астронавтите на NASA Шейн Кимбро и Меган Макартър, астронавтът от JAXA (Японска агенция за аерокосмически изследвания) Акихико Хошиде и неговият колега от ESA (Европейската космическа агенция) Тома Песке, с което започна тяхната шестмесечен научна мисия на международната космическа станция.

Полетът на Crew Dragon ще се управлява от центъре за управление на мисиите на SpaceX в Хотърн, Калифорния, а екипите на НАСА ще следят полета от Центъра за управление на мисията в космическия център Джонсън в Хюстън.

Очаква се космическият кораб Crew Dragon с името „Endeavour“ да се скачи автономно към предния порт на модула Harmony на МКС утре, събота, 24 април 2021 в около 12:10 българско време.

Тази мисия е първа в историята за NASA и SpaceX по най-малко три показателя:

  • Това е първата комерсиална мисия, включваща едновременно астронавти от три партньора – САЩ, ЕС и Япония;
  • По време на мисията на Crew-2 ще бъде извършена първата ротация на два комерсиални екипажа на космическата станция, тъй като астронавтите Crew-1 и Crew-2 ще прекарат около пет дни заедно на станцията, преди Crew-1 да се завърне на Земята;
  • При този полет за първи път повторно е използван космическия кораб Crew Dragon, с който Falcon 9 вече вече изведе мисията Crew-1;
  • За първи път два космически кораба с комерсиални екипажи ще бъдат скачени едновременно към станцията.

Астронавтите на Crew-2 Шейн Кимбро, Меган Макартър, Акихико Хошиде и Тома Песке ще се присъединят към екипажа на МКС – Експедиция 65, състояща се от Шанън Уокър, Майкъл Хопкинс, Виктор Глоувър и Марк Ванде Хей от НАСА, Соичи Ногучи от JAXA и космонавтите от Роскосмос Олег Новицки и Петър Дубров.

Така, за кратко време екипажът на космическата станция ще се увеличи до 11 човека, докато астронавтите на Crew-1 Уокър, Хопкинс, Глоувър и Ногучи се отправят обратно към Земята след няколко дни.

Снимка: NASA/SpaceX