Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Китай обърна гръб на Русия относно резервните части за авиацията

Както стана известно по-рано, вследствие на въведените от практически целия цивилизован свят санкции срещу Русия заради агресията ѝ към Украйна, не само концерните Boeing, Airbus и Embraer преустановиха всякакви взаимоотношения с Русия, но и производителите на двигатели и резервни части за тези самолети също отказаха услугите си.

Като че последният „пирон в ковчега“ на руската гражданска авиация сложиха и лизинговите компании, които броени дни след това прекратиха договорите с руските авиокомпании и поискаха самолетите им да бъдат върнати на лизингодателите.

Разбира се, Русия веднага предприе „ответни мерки“ срещу тези санкции. По стар обичай, разпространен по тези географски ширини още от 1917 г, под натиска на държавата руските авиокомпании отказаха да върнат самолетите, а самата държава взе решение национализира машините. По този начин руската държава, естествено, опитва да освободи руските авиокомпании от евентуално съдебно преследване.

Вследствие на горните действия, самолетите на лизинг, представляващи над 70% от гражданския въздушен флот на Русия (най-малко 523 машини), вече няма да могат да летят практически никъде извън територията на Русия под страх да не бъдат задържани от лизингодателите. Освен това обаче, руските авиокомпании се изправиха и пред още един сериозен проблем – поддръжката и доставката на резервни части за тези самолети.

Както е известно, самолетите няма как да бъдат поддържани в летателна годност без помощта на лицензираните фирми за поддръжка и без постоянен поток от резервни части.

В опит да реши тези проблеми, Русия упълномощи своя авиационен регулатор „Росавиация“ сам да издава сертификати за летателна годност на чуждите самолети, а за доставка на резервни части се обърна за помощ към някои доскорошни свои „приятелски настроени страни“. Идеята очевидно беше резервните части за намиращите се в Русия Боинги, Ербъси и Ембраери да се поръчват през незасегнати от санкциите страни, и впоследствие да се доставят до Русия. Като кандидати за подобна „помощ“ се разглеждаха най-вече Китай, Турция и Индия.

Вчера обаче експертът по летателна годност в Росавиация Валери Кудинов е заявил, че Китай официално са отказали доставката на резервните части за блокираните в Русия чужди самолети да се осъществява чрез тях.

Засега не е ясно какво отношение би имала Турция по повод подобна „помощ“ за Русия, но предвид факта че президентът Егдоган доставя на Украйна своите прословути „Байрактари“ които, освен другото, започват да се превръщат и в основен „инструмент“ в борбата на Украйна против руското нашествие, вероятността Турция да влезе „в играта“ на страната на Русия тук изглежда пренебрежимо малка.

Що се отнася до Индия, неотдавнашното решение на индийските власти да преразгледат решението си да закупят за своите ВВС руски изтребители Су-35 в полза на френските Рафал, изглежда също не дава особено добри перспективи за търсеното от Русия сътрудничество.

По всичко личи, че ако изобщо задържаните в Русия самолети Boeing, Airbus и Embraer продължат да летят, то ще е единствено над територията на Русия, и то за кратко.

Освен наложените от повечето страни санкции, забраняващи полетите на руски авиокомпании над своите територии, практически изключено е издаваните от Росавиация сертификати за летателна годност на тези самолети да бъдат признати където и да било извън Русия или държави като Северна Корея и Еритрея.

Нека припомним, че всички тези решения на руската държава, освен че нанасят сериозен ущърб на самата нея, могат да се окажат и фатални за самите руски авиокомпании. Ето защо:

Малко са авиокомпаниите по света, които могат да си позволят директно да купуват своите самолети. Над 95% от авиокомпаниите разчитат да вземат своите самолети на лизинг, като ги изплащат в хода на експлоатация. Дори руската държавна авиокомпания Аерофлот не прави изключение и над 60% от самолетите ѝ са на лизинг.

Проблемът тук е, че лизингодателите гледат на първо място кредитната история на кандидатите за лизинг. Предвид създадения от Русия прецедент, след края на войната в Украйна, независимо от изхода на този конфликт, малко вероятно е която и да било руска авиокомпания да може да вземе самолет на лизинг откъдето и да било.

Разбира се, всичко това изглежда безобидно пред опасността неподдържани и несертифицирани граждански самолети да продължат да летят, та дори и само над територията на Русия.