Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Катастрофира един от най-емблематичните леки самолети

За щастие, без жертви и само със сериозни материални щети се размина катастрофата на емблематичния самолет с име Draco, която се случи на 16 септември на националния авиационен шампионат в Рино, Невада (National Championship Air Races).

Инцидентът е станал при опит за излитане в условията на силен (над 40 км/ч) и поривист страничен вятър, и по мнението на самия пилот и собственик на машината – Майк Пати (Mike Patey), станалото е изцяло в резултат на пилотска грешка, или по-скоро на грешната му преценка да опита излитане точно в този момент.

Както се вижда от видеото, почти веднага след потеглянето за излитане, порив на вятъра рязко повдига лявото полукрило, което води до опиране на дясното в терена и пълна загуба на контрол.

Draco е силно модифицирана версия на познатия в миналото у нас полски самолет „Вилга“ (PZL–104 Wilga). За да се получи Draco обаче, добре познатата ни Вилга е получила изцяло преработено крило, а стандартният радиален двигател е заместен от газотурбинен Pratt and Whitney PT6A-28 с мощност 680 к.с. Сериозно модифицирани са и основните стойки на колесника, за да могат да поемат огромните балонни гуми, тип Тундра (Tundra tires).

Благодарение на описаните промени, модифицираната Вилга беше способна при безветрие да излита с разбег от само 24 метра и да каца на разстояние не повече 35 метра, с което се превърна в Интернет сензация и любимец на много пилоти и авиационни фенове.

За съжаление, по мнението на повечето експерти, а и на самия Майк, любимецът на много пилоти червен Драко вероятно не подлежи на възстановяване.

Вижте описанието на инцидента от самия Майк Пати, както и кадри от самата катастрофа. Както казва самият той: „Нямам извинения. Пилотска грешка, пилотска грешка, пилотска грешка!“