Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

И Румъния взима решение за закупуване на F-35

Румънските власти одобриха план за закупуване на изтребители F-35 Lightning II за ВВС на страната. С това, Румъния може да стане третият източноевропейски съюзник след Полша и Чехия, който ще експлоатира изтребители от пето поколение.

Решението беше взето на заседание от 11 април на румънския Върховен съвет за национална отбрана – държавен орган, председателстван от президента Клаус Йоханис.

„Процесът на модернизация на военновъздушните сили ще продължи със закупуването на самолети от най-ново поколение F-35“, се казва в изявление на кабинета на румънския президент. „Тези самолети … позволяват да се постигне и поддържа превъзходство във въздуха, задължително условие за осигуряване на суверенитет в националното въздушно пространство и, ако е необходимо, неговата защита.“

Броят на бойните самолети, които ще бъдат закупени, както и стойността на планираното придобиване, не бяха разкрити.

Да припомним, че ВВС на Румъния в момента експлоатират 17 използвани F-16, придобити от Португалия за които, между другото, бяха водени разговори и от България. Освен това, миналата година румънското правителство подписа договор за закупуване на 32 употребявани F-16 и от Норвегия.

Румъния се присъединява към нарастваща група от източноевропейски съюзници, които са насочили погледа си към изтребителя от пето поколение на Lockheed Martin. През юли 2022 г. чешкото правителство реши да започне преговори със Съединените щати за закупуване на 24 самолета F-35.

През януари 2020 г. вицепремиерът на Полша и министър на националната отбрана Мариуш Блашчак подписа сделка на стойност около 4.6 милиарда долара за придобиване на 32 изтребителя F-35 заедно с пакет за обучение и логистика за полските ВВС. Доставките са планирани да започнат през 2024 г.