Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

И днес бомбени заплахи блокираха редица летища във Франция

Днес отново 18 френски летища бяха обект на фалшиви бомбени заплахи, а десет от тях бяха евакуирани.

На брифинг за пресата днес следобед министърът на транспорта Клеман Бон описа подробно сигналите, получени от много френски летища, причиняващи „значителни неприятности“.

„В сряда 17 летища получиха сигнал, от тях 15 бяха евакуирани; В четвъртък 25 летища получиха сигнали, а 19 от тях станаха обект на мярка за евакуация; Тази сутрин става въпрос за 18 летища, като десет от тях са били евакуирани“, посочи той, като уточни, че тези евакуации са „като цяло приключили“.

За летището в Лил това е вече третият сигнал за три дни. Полицията блокира пътищата в близост до летището. Двата предишни сигнала, получени по имейл, се оказаха фалшиви.

За летището в Рен това също е третият сигнал за три дни. Летището вече беше евакуирано както в сряда, 18 октомври, така и в четвъртък, 19 октомври.

Авторите на тези сигнали рискуват много, тъй като изпращането на фалшив сигнал е престъпление, както посочи Денис Якоб, генерален секретар на местната полиция. „Извършителите рискуват до 30 000 евро глоба и 2 години затвор“, според Наказателния кодекс.