Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Изцяло електрическият самолет Sun Flyer 2 полетя

Изцяло електрическият лек самолет на компанията Bye Aerospace, наречен Sun Flyer 2, направи своя първи полет на 10 април 2018 на летището Сентениъл, близо до Денвър, Колорадо.

Окончателният избор на електромотора, който ще задвижва машините от серийното производство, все още не е направен, но това ще стане скоро, съобщиха от Bye Aerospace.

За сметка на това пък системата от захранващи батерии вече е избрана – това е акумулатор с литиево-йонни батерии марка LG Chem MJ1, която предоставя 260 Wh/kg енергийна плътност. Напълно заредената батерия осигурява 3.5-часов полет, което е многократно повече от прекия конкурент – Pipistrel Alpha Electro – който позволява само час полет с едно зареждане.

“Новият самолет най-малкото със сигурност ще намали драстично цената за обучението на пилоти, заяви основателят на компанията Джордж Бай (George Bye), тъй като оперативните разходи на Sun Flyer от само 3 долара на час са десет пъти по-ниски от тези на конвенционалните учебни машини с бутални двигатели, като при това предлагаме нулеви вредни емисии и нисък шум.”