Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Изтребител Су-30 от ВВС на Алжир се разби. Двамата на борда загинаха.

При тренировъчна мисия късно вечерта на 27 януари, изтребител Су-30 от алжирските ВВС се е разбил в областта Аин Зайтун, в североизточен Алжир. И двамата намирали се на борда – пилот и радионавигатор – са загинали.

Засега не се съобщават нито подробности за инцидента, нито евентуалните причини за него. Изтребителят е бил част от 121-ва ескадрила на военновъздушните сили на североафриканската държава, а новината беше официално съобщена от изпълняващият длъжността началник на генералния щаб на алжирската народна армия.

Инцидентът за пореден път поставя на дневен ред дебата за състоянието на военната авиация в арабската държава. Статистиката сочи, че между 2007 и 2017 са регистрирани 19 сериозни инцидента с участието на военни самолети на Алжир, като 30% от тях са били в резултат на технически неизправности и 70% в резултат на човешки грешки.

През април 2018 в района на военното летище в Буфарик се разби руски Ил-76 от ВВС на Алжир, като всички 257 човека на борда намериха смъртта си. Това се превърна в най-кървавия авиационен инцидент в цялата история на Алжир, а всички загинали бяха алжирски военни, заедно с техните семейства.

Сухой Су-30 е руски многоцелеви изтребител, разработен на базата на Су-27, и е един от най-модерните самолети в алжирските ВВС. През 2006 Алжир поръча 28 броя Су-30MKA в стремежа си да модернизира изтребителната си авиация, а през 2015 закупи още 14 броя от същите машини. Флотилията от Су-30 на Алжир е втората най-голяма, след тази на Русия.