Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Изстреляният на 28 април 2015 космически кораб Прогрес М-27М е извън контрол

Извънредната ситуация на борда на товарния кораб "Прогрес М-27М" възникна скоро след изстрелването му на 28 април, на борда на ракета носител Союз 2.1А.

В програмата на кораба Прогрес М-27М беше скачване с Международната Космическа Станция, като в чест на годишнината от победата над фашистка Германия, на борда си корабът носи копие от знамето на победата и георгиевски лентички, превърнали се в символ на днешна Русия.

Очевидно обаче, нито знамето на победата ще се развее в космоса, нито георгиевските лентички ще достигнат до МКС.

Минути след отделянето на кораба от ракетата-носител, Прогрес М-27М е започнал неконтролируемо въртене около оста си, като по тази причина и връзката с него, която единствено би могла да спре въртенето, е била изгубена.

В момента от Центъра за управление на полета се опитват отново да влязат във връзка с кораба за да могат поне да опитат сравнително безопасно да го изведат от орбита. Усилията обаче засега на напразни и се очаква корабът да започне неконтролируемо навлизане в атмосферата, като през първата десетдневка на май неизгорели в плътните слоеве на атмосферата части от кораба се очаква да паднат на земята в произволни райони между 52-я южен и северен паралели.

Това е и втората загуба на космически кораб "Прогрес" в рамките на последните пет години, след като отказ на горна степен на ракета "Союз" през 2011 година доведе до разбиване на такъв товарен кораб.

За щастие, загубата на Прогрес вероятно няма да се отрази на живота в "Международната космическа станция", тъй като станцията разполага с достатъчни количества запаси за астронавтите и космонавтите там.