Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Излязоха първите официални резултати от анализа на радарните данни за полета на Air Asia

Според анализа от радарните данни за полета на AirAsia, най-вероятната причина за инцидента е (както се и очакваше) аеродинамичен срив на самолета във височина и последвало неконтролируемо падане до водната повърхност.

Данните сочат, че след като пилотите са поискали смяна на ешелона от FL320 на FL380 поради лоши метео условия по курса, самолетът е започнал рязък и изключително стръмен набор на височина със скорост 6 000 фута в минута (около 30,5 метра/сек.), което за този тип самолет е рискована маневра, на ръба на възможностите на машината.

Нека припомним, че обичайни пътническите самолети са промени във височината със скорости от между 1000 и 2000 фута в минута (5 – 10 м/сек), докато вертикална скорост над 30 метра/сек. е по-скоро характерна за изтребители.

Причината за това необичайно стръмно изкачване засега не е изяснена. Тя може да е резултат от пилотска грешка, но напълно възможна е и техническа повреда в органите за управление на самолета. Не е изключено този стръмен набор на височина да е бил причинен и от метеорологични фактори. Известно е, че по курса на самолета е имало мощна облачност, а в обсега на такива облаци (известните CB – Cumulonimbus) може да се формират вертикални въздушни течения със скорости от 40 и повече метра в секунда.

Вследствие на този необичайно стръмен набор на височина, вероятно машината е преминала критичните ъгли на атака, което е довело до аеродинамичен срив, последван от безконтролно пропадане до удара с водната повърхност.

След като FDR (Flight Data Recorder) и CVR (Cockpit Voice Recorder), двете "черните кутии" от Ербъса на AirAsia, бяха открити и извадени от останките на машината още на 14 януари, вече в ход е анализа на данните, който се очаква да потвърди или отхвърли тази хипотеза.

По информация от flyingmag.com
Снимка: REUTERS/Darren Whiteside