Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Издирването на останките от полет MH370 от вчера се провежда с подводен робот

След като неколкократно засичаните пингове от "черните кутии" на самолета замлъкнаха, вероятно поради изтощаване на батериите им, от вчера издирването на останките от полет MH370 се извършва с дълбоководен робот, способен да сканира океанското дъно на дълбочина до 4500 метра.

Роботът Bluefin-21 (на снимката) използва класическа сонарна технология за сканиране на дъното, но за разлика от "пинг-локатора", който беше използван доскоро за засичане на радиосигналите, неговата работа е шест пъти по-бавна и се очаква сканирането дори и на стеснената вече зона за търсене да продължи минимум няколко седмици.

Добрата новина е, че поне засега дъното в района на търсенето, известен като платото Зенит (Zenith Plateau), е предимно тинесто и според специалисти, на подобен фон със сонара по-лесно могат да се открият метални отломки.

Лошите новини обаче са, че в района на места дълбочината на океана е над 4000 метра и по твърдение на експертите от издирването, "за тази част на Океана знаем по-малко, отколкото за повърхността на Луната …"

От координационния център на издирването съобщиха, че ако роботът Bluefin-21 не открие останки в търсения район или дълбочината се окаже по-голяма от възможната за него, в операцията по търсенето на останките ще се включи и роботизирания батискаф REMUS 6000, с помощта на който бяха открити останките на Титаник и тези от полет 447 на Air France, който катастрофира в Тихия океан през юни 2009.

Нека припомним, че и до днес, след близо двумесечно издирване, все още не са открити никакви останки от полет MH370 на малайзийските авиолинии, който изчезна на 8 март т.г.

По информация от mirror.co.uk
Видео: CNN