Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Звезда от NBA загина в катастрофа с хеликоптер, заедно с 13-годишната си дъщеря

Всички девет човека на борда (пилотът и осем пасажери) загинаха при разбиването на хеликоптер Сикорски S-76 вчера (26 януари 2020) в Калифорния, в 9:47 часа местно време.

В катастрофата са загинали баскетболната звезда от NBA Коби Брайънт, 13-годишната му дъщеря Джиана, пътувалите с тях още шест пасажера и пилотът.

Разбилият се хеликоптер Sikorsky S-76B с регистрация N72EX е бил произведен през 1991 г. и до момента на катастрофата не е имал регистриран инцидент в базата данни на NTSB. Машината е била собственост на самия Коби Брайънт и той често я ползвал при посещения на мачове и различни събития.

Катастрофата е станала в условията на мъгла (хоризонтална видимост 4 км. и „таван“ 300 метра) и се предполага, че това е една от причините за злополуката. Очевидец на инцидента обаче твърди, че преди да се разбие хеликоптерът е летял ниско и „като че пилотът търсел място за кацане“, което говори за възможен отказ или неизправност.

Машината се е разбила в горист склон и ударът в земята е бил последван от пожар, който бързо е бил потушен от пристигналите пожарни екипи, но въпреки това оцелели не са били открити. По твърдения на същия цитиран по-горе очевидец, „ударът беше толкова силен, че никой не би могъл да оцелее.“