Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

За пръв път летящ автомобил получи FAA сертификат

За пръв път в историята, или поне тази на САЩ, автомобил получи летателен сертификат от авиационния регулатор FAA (Federal Aviation Administration).

Става дума за двуместния летящ автомобил Terrafugia (на снимките), който вече е горд носител на FAA сертификат в клас „Специални леки спортни самолети“ (Special Light-Sport Aircraft), което значи че собствениците му вече ще могат напълно легално да летят със своя автомобил, поне на територията на САЩ.

Любопитното е, че въпросният летящ автомобил обаче все още не е сертифициран от „Националната администрация за пътна безопасност“ (National Highway and Traffic Safety Administration), което е американският аналог на нашенския КАТ, така че летящият автомобил все още не може легално да се движи по пътищата на САЩ, но се предполага, че с този сертификат Terrafugia ще се сдобие много по-лесно.

За своя авиационен сертификат, летящият автомобил е бил подложен на продължили цели 80 дни тестови полети, а сертификатът е придружен от 150 технически документа и инструкции.

Засега, благодарения на сгъваемото си крило, двуместната летяща машина предлага единствено възможността нейният собственик да паркира своя „самолет“ в автомобилен гараж със стандартни размери.

С придобиването на сертификат за движение по пътищата обаче, се очаква Terrafugia да разгърне пълния си потенциал, превръщайки се в наистина пълноценен летящ автомобил.

В полет Terrafugia се задвижва от двигател Rotax 912iS с мощност 100 к.с. и трилопатен тикащ винт, в състояние да поддържа хоризонтален полет със скорост около 180 км./ч.

Машината е оборудвана с пакет авионика Dynon Skyview и спасителна парашутна система BRS, а в кабината двамата пилоти (или шофьори?) са защитени от твърда карбонова „клетка“.

Първоначалният проект на летящия автомобил е бил дело на студенти от департамента по авиация и космонавтика на Масачузетския Технологичен Институт, но понастоящем базираната в Уобърн, щата Масачузетс, компания Terrafugia е собственост на китайски инвеститори.