Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

За пръв път в историята жена стана капитан на ядрен самолетоносач

Поверието, че жена на борда да морски съд е лоша поличба със сигурност вече принадлежи на миналото! Както става ясно, жените вече могат не само успешно да плават на борда на морски кораби, но и да ги командват.

Така, ядреният самолетоносач на САЩ Абрахам Линкълн (USS Abraham Lincoln) написа нова глава в историята на военноморските сили, след като на 3 януари 2022 излезе от военноморската база в Сан Диего на редовна мисия, командван от жена.

Самолетоносачът, който е част от Трети американски флот, е под командването на 51-годишната, родената в Милуоки, капитан Ейми Бауерншмид (Capt. Amy Bauernschmidt), която стана първата в историята жена, командваща самолетоносач.

Всъщност капитан Бауерншмид е първа не само като капитан на самолетоносач. През 1994 тя завършва първия випуск на военноморската академия на САЩ, в който са приемани и жени, а през 2016 става и първата жена изпълнителен офицер, постъпила на служба на борда на самолетоносач – същият Абрахам Линкълн, на който днес вече е капитан.

Освен носител на магистърска степен от Военоморската академия на САЩ, Ейми Бауерншмид е и боен пилот с над 3000 полетни часа на борда няколко различни типа палубни изтребители и други бойни самолети от флотилията на самолетоносача.

Самолетоносачът Абрахам Линкълн (USS Abraham Lincoln – CVN-72) е петият ядрен самолетоносач от клас Нимиц, влязъл на въоръжение във ВМС на САЩ през 1989 г. През 2012 самолетоносачът е приет за основен ремонт и презареждане с ядрено гориво, а от 2019 отново поема бойните си задачи за ВМС на САЩ.

Да припомним, че през целия си около 50-годишен експлоатационен период, ядрените самолетоносачи на САЩ се презареждат с ядрено гориво само веднъж – между 23-та и 25-та година от експлоатацията.

На борда на Абрахам Линкълн е базирана 314 военноморска ескадрила на САЩ, която се слави като една от най-съвременно оборудваните. В състава ѝ са включени палубни изтребители F-35C Lightning II и F-18 Super Hornet, както и самолети за електронно разузнаване и бойни действия (electronic warfare aircraft) EA-18 Growler и други обслужващи самолети.

Под командването на дамата обаче няма да е единствено ядреният самолетоносач. Както е известно, всеки самолетоносач се придвижва с цяла флотилия от придружаващи бойни кораби, и Абрахам Линкълн не прави изключение.

Ескортът на CVN-72 се състои от „Ударна група 3“ (Carrier Strike Group 3), включваща ракетоносецът „Мобайл бей“ и разрушителите Фитсджералд, Гридли, Сампсън и Спруънс (USS Fitzgerald, USS Gridley, USS Sampson, USS Spruance).

Наред със самолетоносача Кърл Винсън (USS Carl Vinson), Абрахам Линкълн е вторият самолетоносач на САЩ, оборудван с палубни изтребители F-35C.

Самолетоносачът Абрахам Линкълн – CVN-72

Снимки: U.S. Navy