Letene.com - Портал за летене и новини от авиациятаУеб сайтове за шампиони

Засега не са ясни причините за катастрофата на полицейския хеликоптер в ГлазгоуДо момента не са ясни причините за катастрофата на полицейския Eurocopter EC135T2, който миналия петък в около 22:30 ч. местно време се разби в покрива на пълен с хора пъб в Глазгоу.

При катастрофата загинаха осем човека – целият тричленен екипаж на хеликоптера и пет човека на земята. Спасителните работи обаче продължават и в момента и още не е ясно дали изпод развалините на заведението няма да се появят още жертви.

Според очевидци, машината е "паднала като камък" и е пробила покрива на пълния с хора пъб, разрушавайки се напълно. Липсата на пожар при сблъсъка води разследващите до заключението, че е възможно хеликоптерът просто да е свършил горивото, а малката височина на полета и неочакваното спиране и на двата двигателя са попречили на пилота да премине в режим на авторотация и да опита аварийно кацане.

За неочакваността на инцидента говори и факта, че по радиото от хеликоптера не е било прието никакво обаждане, говорещо за проблеми или аварийна ситуация. Засега версията за отказ на двигател се отхвърля, тъй като катастрофиралият Юрокоптер разполага с два двигателя и е малко вероятно и двата да са аварирали едновременно, освен ако … просто не им е свършило горивото …

Произведеният през 2007 специално за полицията EC135 не е разполагал нито с гласово записващо устройство, нито с рекордер на данните от полета, но разследващите се надяват да получат информация за случилото се от разчитане на записите в бордните навигационни прибори и електрониката, управляваща двигателите Turbomeca Arrius. Засега основната версия е, че катастрофата се дължи на дефектирал индикатор, заблудил пилота че има достатъчно гориво за полета.

По информация от flyingmag.com
Снимка: Ройтерс

Не пропускайте да следвате страницата ни във Facebook!Повече в Новини
Амазон планира да доставя поръчки с безпилотни хеликоптерчета
Десетместен пътнически самолет Cessna 208 катастрофира в Аляска
Boeing разпространиха предупреждение за възможни проблеми с противообледенителните системи на моделите си 747-8 и 787 Дриймлайнър
Затвори